Комп'ютерна Академія IT Step - повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей. Ми навчаємо з 1999 року. Авторські методики, викладачі-практики, 100% практичних занять.

Ви використовуєте застарілий браузер!

Ваш браузер Internet Explorer, на жаль, є застарілим. Ця версія браузеру не підтримує багато сучасних технологій, тому деякі функції сайту можуть працювати з помилками. Рекомендуємо переглядати сайт за допомогою актуальних версій браузерів Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge

ШАГ логотип

Як знайти мотивацію вчитися, якщо вона пропала при навчанні

IT STEP Academy

Освіта для дорослих

15.03.2023

4715 переглядів

Часто люди загоряються ідеями: навчитися програмувати, взяти клієнта на фрілансі або перейти з офісу на віддалену роботу. Це чудове і виправдане бажання: хочеться побільше грошей, визнання і самоповаги. 

Але на кожному етапі потрібно докладати зусиль: написати список завдань, пройти курс або самому шукати клієнтів. Це тернистий шлях.

Згодом розумієш, що завдання дається не так просто. Стає менш цікаво. А ще курс не потягнути, часу немає. А де шукати першого клієнта?

У цей час мотивація на навчання або роботу вирішила пограти в хованки. Наше завдання — знайти її і не відпускати, щоб гра не почалася. Потрібно всього чотири кроки.

Перед читанням статті: Подумайте, а чи потрібна вам ця справа?

Уявіть, що ви — шкільний учитель. У вас щодня розклад: 6-8 уроків на день, однотипні теми. Неважливо, є у вас натхнення чи ні — вам потрібно вичитати уроки.

Просто ходити на роботу — мало. Хороший вчитель запалює дітей своїм прикладом, показує цікаві відео чи статті. Робить усе, щоб після уроку діти вважали вчителя класним, менше чинили опір домашці та краще писали контрольні.

Виходить, у ваших інтересах налаштувати себе так, щоб будь-який урок проходив на хорошій хвилі: з енергією і завзяттям. І щоб дітлахам подобалося.

Повернемося в реальність. Наприклад, коли немає мотивації вчитися, працювати або займатися спортом. Щоб налаштовувати себе на роботу чи навчання, потрібно уявити себе цим учителем:

Якщо робота важлива і потрібна — згадайте, навіщо ви спочатку взялися за цю справу. Найімовірніше, в цьому була користь: схуднути на кілька кіло, прокачатися в професії, навчитися нових фішок тайм-менеджменту і встигати більше.

👉 Наприклад, один дизайнер може намалювати логотип заради грошей. Тут він згадує про гонорар — фінансовий результат роботи. Його влаштовує результат, він рухається до мети.

👉 Інший дизайнер просто любить свою роботу. Його приклад мотивації — результат проекту: його логотип повісили в меблевих магазинах клієнта. На кожній пакувальній коробці фарбою нанесли його логотип. А додому до покупця приїжджає машина з результатом його роботи на капоті. Візуалізація на нього працює. 

А що працює на вас? Чому ви почали працювати чи вчитися? Копайтеся в цьому.

Буває й так: загоряєшся справою — є цілі і є мотивація. А після все, як рукою знімає. Зараз незрозуміло, навіщо брали проект, купували курс. Гроші й результати не надихають. Значить, зараз вам це не важливо.

Відкладіть на потім або забудьте. У світі багато інших цікавих речей: раніше люди раділи тому, що змогли надіслати листа в інше місто, а зараз борються з нестачею мотивації, інтернету та мінус двома підписниками в Інстаграм.

Якщо хочеться продовжувати — рухайтеся по кроках.

Крок 1 — Поверніться до витоків

Новий курс, робота чи проект — це гора завдань. До старих додається нове. Потрібно шукати час і сили, щоб зробити задумане і не перегоріти.

Стос складнощів тисне. У моменті хочеться все взяти й кинути.

Спробуйте згадати, що вас запалювало раніше — «Поверніться до витоків». Сядьте за стіл, візьміть листок і ручку. Напишіть усі причини — чому взялися за справу, на яку зараз немає мотивації.

Часто вистачає згадати про ганчірочку і протерти окуляри

«Повернутися до витоків» допомагає, коли окуляри продуктивності працюють, але забруднились. Потрібно взяти ганчірочку і протерти. Повернути колишній стан.

👉 Ви бачили в навчанні гроші. Прийшли на курс за портфоліо, дипломом і першими клієнтами. Так вперед!

👉 Можливо, курс означав для вас більш глобальне завдання. Наприклад, загальну користь. Дизайном хотіли допомагати компаніям виділитися в сірій масі. А текстами робити світ читачів кориснішим.

Поки пишете, в голові створюються картинки: результату роботи, гонорару або перспектив. Якщо ні — найімовірніше, ці цілі вже не запалюють.

Якщо не знаєте, де взяти мотивацію без витоків — наступний крок має допомогти.

Крок 2 — Сісти і робити

Наш мозок — страшна штука. Якщо йому дати час на подумати, але не робити, завдання перетворюється на нездоланну скелю. Начебто раніше її проходили, але зараз вона настільки далека, що потрібно підготуватися, навчитися скелелазіння і купити спорядження. Завдання відкладається на потім.

Поки ми думаємо, у голові прокручуються ідеї:

  • Ми не впораємося.

  • Завдання занадто складне.

  • Мені не вистачить часу.

  • А що, якщо мене покритикують.

Мозок бреше. Він не розуміє, що відбувається насправді — тому що людина не робить руками, не читає і не починає роботу. А окуляри мотивації не працюють, поки ви їх не увімкнете.

Найпростіший і найдієвіший варіант — сісти і почати зі звичайних завдань: відкрити особистий кабінет, домашку або завдання від клієнта. Можна підготуватися: розписати, як зробити цю роботу. Можливо, самі не помітили, як хочеться продовжити: справу почали — кидати не можна.

У результаті: мозок брехав, проект готовий. А критикани зробили роботу погано або ніяк.

Якщо важко сісти і зробити щось 30 хвилин — переходьте до наступного кроку.

Крок 3 — Рознести торт на дрібні шматочки

Одна з причин втрати мотивації — у списках нездійсненних завдань. Наприклад, внести до списку велике завдання, яке здається непосильним. На кшталт домашнього завдання 13-го уроку курсу, коли ви на п'ятому.

Ще гірше — якщо внести не одне завдання, а два або три рівних за складністю. Скель стає більше. А ми не богатирі, щоб перевертати купу скель за один день. Так і з завданнями.

Рішення — розносити велике завдання на дрібні. Зробіть з нього квест.

👉 У компаніях проекти не роблять в одне завдання: менеджер погоджує проект, дизайнер малює прототип і концепцію, верстальник переносить на сайт. Етапи проходять у постійному узгодженні з клієнтом та іншими фахівцями. Виходить не одне завдання, а квест. Результат квесту — гроші та репутація. 

Урок курсу, клієнтський проект на фрілансі — та сама робота компанії: зі стадіями та узгодженнями. Спробуйте так.

👉 Ось як можна працювати над уроком курсу: прочитати теорію-переказати теорію-якщо не зрозумів, ще раз прочитати-тільки тоді сідати за домашку. Можливо, будуть правки від викладача. Правки — це підказки, як виконати квест.

Поділ завдання займає 10-15 хвилин. Новачкам може бути важче. Наприклад, якщо в темі уроку темний ліс або проект клієнта з нової ніші.  

Якщо працюєте над курсом — попросіть допомоги у викладача. Попросіть один раз, зрозумієте фішку декомпозиції і більше не будете відволікати. Якщо курс хороший — викладач завжди на зв'язку і не відмовить.

Але не перестарайтеся з розподілом. Завдання на кшталт «Відкрити комп'ютер» або «Написати в список завдань кілька завдань» заберуть більше часу на виставлення галочок або викреслювання, ніж на роботу.

Якщо декомпозиція напружує — зверніться до вищих сил.

Крок 4 — придумати Місію

Місія — це мета, сформульована в парі речень. У хороших компаній є місія, на кшталт «дарувати людям радість у чашці кави». Місії вірять, вона справжня і всім від неї добре.

Місія звертається до вищих сил, ніж дедлайни, необхідність робити домашку або платити за навчання. Ось кілька прикладів:

👉 Зараз мене не влаштовує те, як я живу: маленька зарплата, однокімнатна квартира і дорога комуналка. Особиста місія — хочу пройти курс, щоб отримати нову професію і піти з роботи. 

👉 Місія вчителя — запалювати дітей цікавим матеріалом. Викладати так, щоб на уроки хотілося ходити. А в учительській всі заздрили, хвалили і директор розщедрився на премію.

👉 Місія дизайн-студії — випускати хороший продукт.  Щоб клієнти поверталися з новими завданнями, рекомендували студію колегам. Можна варіант дбайливіший — щоб клієнти захоплювалися процесом роботи, результатом користувалися десять років, а сайт отримував престижні нагороди в ніші клієнта.

Місія може бути як глобальна, так і приземлена:

👉 Зараз я знаю графічний дизайн. Якщо навчитися веб-дизайну на курсі, то зможу отримувати більше з одного і того ж клієнта. Моя місія — домогтися кращого сервісу: для грошей або особистого задоволення.

👉 Мені не подобається моя робота. Сидіти касиром у супермаркеті або продавати телефони — нудно. Тому я хочу робити проекти на закордонному фрілансі. Моя місія — змінити місце роботи.

Недолік місії — легко придумати нездійсненне завдання, створити фальш, підробку. Місія може і здійсненна, але не з цією роботою, курсом або проектом.

🔴 Моя місія — піклуватися про мир у всьому світі. З цим мені допоможе курс із саморозвитку. Можливо, але не після курсу.

🔴 Я хочу працювати за кордоном по дві години на день. Сидіти з ноутбуком на Балі, ніжитися під пальмами і пити кокосове молоко. Тому я записався на курс із моушн-дизайну.

Вичислити фальшиву місію самотужки не так легко. Тож запитайте випускників курсу чи колег — чи вплине навчання на вашу місію. 

Або подивіться приклади в інтернеті, як інші люди йдуть до своїх місій. Наприклад, є сайти-портфоліо фрілансерів і компаній. Але краще запитувати особисто, бо написати можна все, що захочеться.

Не вірте рекламі, а запитуйте.

А якщо і це не допомагає — переходьте до важкої артилерії.

Мотиваційні бустери

Є кілька швидких прийомів, як знайти мотивацію. Ефект прийомчиків схожий на випиту чашку еспресо — короткочасний, але дієвий приплив енергії. З кавою можна кілька годин ефективно працювати і зрушити з мертвої точки. Спробуйте.

Бустер 1 — Заряджайтеся музикою

Приклад зі спорту. Деяким культуристам подобається слухати рок або метал під час тренування. І це не просто так. 

Подібні треки відволікають від сторонніх справ і заряджають на тренування. У результаті культурист завантажений не домашніми справами, миттям посуду і конфліктом на роботі — музика вивантажила проблеми в коробочку, звільнивши місце для тренування.

Щоб зарядитись мотивацією, не потрібно тиснути 100 кг від грудей або присідати 200 разів на одній нозі. Можна послухати музику.

👉 Комусь подобається рок і метал — після пісні хочеться піти і рознести ноутбук на шматки. Не втрачайте часу — крок 2 на допомогу (сісти і зробити).

👉 Інших запалює поп-музика початку 2000-х. Потанцювати під пісні Бруно Марса або Леді Гаги.

👉 Ще комусь давно запав у душу саундтрек до бойовика або мелодрами. Пісня навіює кадр або фрагмент з фільму. На душі стає добре.

Музика виконує важливе завдання — на деякий час відволікає мозок від нагальних проблем. Після прослуховування треку здається, є зайва годинка попрацювати над улюбленою справою. Або пізніше лягти спати, щоб зробити проект.

А якщо ви любите посумувати під пісні або ненавидите музику — переходьте до наступного кроку.

Бустер 2 — Мотиваційні ролики

Це три в одному — відео, голос диктора і часто успішна людина в кадрі. Наприклад, успішний культурист розповідає, як прийшов до мільйону через рекламу памперсів. Або підприємець ділиться фрагментами юності — досвід на будівництві, збирання пляшок. 

Фішка мотиваційного відео — бачиш, що в усіх немає мотивації та мільйона доларів на старті. Усі з чогось починали: продавали комікси, писали в блог або збирали пляшки.

Ось кілька популярних мотиваційних роликів:

👉 Арнольд Шварценеггер розповідає, як заробляв перші гроші на будівництві. Ночами займався акторською майстерністю. А ще встигав двічі на день відвідувати спортзал.

👉 Вілл Сміт ділиться головним секретом продуктивності. Сам він починав з репу в провінційному містечку.

👉 Ще якесь відео, яке ви вставите сюди замість прикладу. Інтернет сповнений мотиваційних роликів: від продажів до правильного харчування.

Когось мотивує фрагмент фільму, мультика або аніме. Так теж можна, ніхто не забороняє. Головне — користуватися, якщо працює.

Якщо вам погано від гучних слів чи історій — переходьте до останнього варіанта. Цей — як вишенька на торті.

Бустер 3 — Знайдіть зворотний зв'язок

Іноді мотивація для навчання або роботи зовсім не потрібна. Коли бачиш, що твоєю роботою захоплюються або просто кажуть «Спасибі, все круто» — сідаєш і робиш далі.

Але в реальному світі ніхто не застрахований від помилок. Попався неадекватний клієнт, який розкритикує роботу. Або не зрозуміли домашку, тож треба переробити урок. Уже не хочеться ні працювати, ні вчитися.

Тому вчимося отримувати адекватну критику, фідбеки та похвалу. Є кілька варіантів.

Наприклад, знайти ментора або вступити в спільноти, чати. Часто в таких чатах люди скидають роботу, а інші дають по ній коментарі: що круто, а що варто доопрацювати. 

👉 Для українських фрілансерів працює чат по Upwork. Можна скинути проект і попросити конструктивної критики. 

👉 На професійних програмах навчання є робочі чати. Студенти можуть ставити запитання, отримувати заряд мотивації від колег або психолога.

Важливо знайти адекватних людей. Це заздалегідь можна подивитися за обговореннями в чаті.

А якщо таких немає — створіть свій. Крім вас є й інші люди, яким потрібна мотивація і підтримка. Разом веселіше.

👉 Ментора простіше знайти в соціальних мережах. Наприклад написати будь-якій людині зі 100+ друзів у LinkedIn. Запитайте, чи може він або вона бути наставником. Якщо ні — вона знає таких людей або професійних викладачів.

 

Побічні ефекти

Пам'ятаєте, ми говорили про останні кроки в контексті чашки кави. Як і у кофеїну, у бустерів є щонайменше два побічні ефекти:

  • Швидке звикання — через кілька тижнів улюблена пісня може стати найгіршим мотиватором. А зворотний зв'язок здасться нудною розмовою ні про що. 

  • Короткочасний ефект. Завзяті кавомани стикалися з ситуацією, коли чашки еспресо вистачає дедалі менше і менше: з 2 годин на годину, 30 хвилин. Хочеться продовження банкету — випити другу, третю. Через деякий час не помічаєш, що не можеш підбадьоритися, поки не вип'єш п'ять чашок кави за 1-2 години.

Можна знизити ефект звикання або позбутися його зовсім. Тоді ви отримаєте постійні джерела мотивації та натхнення. Спробуйте зробити так:

✅ Чергувати кілька швидких мотиваторів. Наприклад, цей тиждень слухаєте рок-н-рол —заряджає. Наступного дивіться мотиваційний фільм Арнольда Шварценеггера — продовжує заряджати не гірше за трек. Відпочили від пісень — повертайтеся до витоків.

✅ Отримувати зворотний зв'язок із кількох незалежних джерел. З цим складніше: доведеться знайти різних менторів або кумирів у ніші. 

Можливо, одного ментора ви наздоженете і переженете за досвідом. Тоді потрібна людина вищого рівня — щоб рости далі, набиратися нових фішок і прикладів.

На платному курсі простіше — у кожної дисципліни свій викладач. Більше зворотного зв'язку, фішок і досвіду.

✅ Поки працюють швидкі мотиватори, працювати над повільними. Спробуйте декомпозицію завдань, придумайте місію. З часом хтось повертається до витоків і цього вистачає.

Швидкі мотиватори перегорають. А повільні потрібно створювати довго — але вони мають тривалий ефект.

Головне — не мучити себе, якщо це не потрібно. Фальшиві місії, відсутність витоків не допоможуть, якщо немає істинних спонукань проходити курс, працювати на цю компанію чи сидіти ночами на фрілансі. Тоді має сенс обрати щось інше.

Результат

Чергування мотиваторів працює, як окуляри з рентгенівським освітленням: дивишся крізь стіну і завжди знаєш, як знайти мотивацію вчитися, жити і працювати.

Часто це називають ефектом «потоку» — сідаєш за роботу, починаєш і під натхненням неможливо зупинитися. Не зупиняйтеся.

Наприклад, можеш відмовитися від вечері, щоб зробити сайт. А після під натхненням засинаєш і через 3-4 години готовий працювати з новими силами.

Не втрачайте цього часу на їжу, телефон чи відео на Youtube: подкаст зачекає, другові можна передзвонити після роботи, а їжа здається смачнішою за звичну. Тому що ви задоволені собою.

Час життя 90-річної людини поміщається на аркуші паперу. Бачите, як його мало на те, щоб шукати мотивацію? 

 

Якщо ви маєте працювати над справою — працюйте. Якщо ні — не гайте часу, а переходьте до наступного варіанту.

Усім добра!



Автор:

IT STEP Academy

Редакція IT STEP Academy

Дизайн

3D візуалізатор - професія майбутнього

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.

Сучасний світ став візуальним, а тривимірна візуалізація – невід'ємною частиною нашої епохи. Пам'ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер'єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. 3D візуалізатор – це той, хто створює цю магію.   Мистецтво 3D візуалізації проникає у багато сфер нашого життя. Від архітектури і дизайну інтер'єру до реклами та промислового проектування – скрізь можна знайти сліди роботи 3D візуалізаторів. Ми розглянемо, які завда

ШАГ логотип

Soft-skills

Як знайти роботу junior спеціалісту без досвіду роботи

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.

Пошук роботи для фахівців у сфері інформаційних технологій завжди залишається актуальним питанням. Безліч новачків, які мають певні знання та навички в IT, стикаються із завданням: як розпочати кар'єру, не маючи досвіду роботи. Ринок IT надає безліч можливостей для джунів, які прагнуть застосувати знання на практиці.   Однак, незважаючи на потребу компаній у нових спеціалістах, пошук роботи для junior'ів без досвіду може стати певним викликом при конкуренції з досвідченішими кандидатами. Також, не завжди просто зрозуміти, які компетенції

ШАГ логотип

Soft-skills

10 кращих технік тайм-менеджменту для айтішника

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, необхідних айтішникам для успішної роботи в швидкому та динамічному світі інформаційних технологій. В індустрії, де терміни жорсткі, проекти багатозадачні, а вимоги до продуктивності високі, уміння ефективно планувати, організовувати та контролювати свій час стає невід'ємною частиною успіху.   У нашій статті ми представимо вам 10 найкращих технік тайм-менеджменту, спеціально підібраних для айтішників. Ви дізнаєтеся про різні стратегії, які допоможуть вам оптимізувати використ�

ШАГ логотип

SMART - цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.   Знайомство з концепцією SMART-цілей SMART - це акронім, який описує основні характеристики ефективної мети: Specific (конкретна), Measurable (вимірна), Achievable (досяжна), Relevant (пов'язана з поточними завданнями та цілями) та Time-bound (обмежена за часом). Кожен із цих аспектів �

ШАГ логотип

IT STEP SCHOOL

Ви мрієте, щоб ваша дитина з усмішкою йшла на уроки? Якщо відповідь ТАК - IT’S SCHOOL саме для вас!?

Детальніше

Цей сайт використовує Cookies

Політика конфіденційності